Art. 6. - în cazul produselor destinate consumatorului final şi operatorilor de catering: - Directiva 1999/2/CE/22-feb-1999 de apropiere a legislaţiilor statelor membre privind produsele şi ingredientele alimentare tratate cu radiaţii ionizante

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 27 Noiembrie 2024
Art. 6
Etichetarea produselor alimentare tratate cu radiaţii ionizante trebuie să respecte următoarele dispoziţii:
1.în cazul produselor destinate consumatorului final şi operatorilor de catering:
a)în cazul în care produsele sunt vândute la bucată, pe etichetă trebuie să apară menţiunea “tratat prin ionizare" sau “tratat cu radiaţii ionizante" în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din Directiva 79/112/CEE.
În cazul produselor vândute în vrac, această menţiune apare o dată cu denumirea produsului pe o plăcuţă sau pe o notă plasată deasupra sau alături de recipientul în care se află produsele;
b)în cazul în care un produs iradiat este utilizat ca ingredient, aceeaşi menţiune trebuie să însoţească denumirea sa pe lista cu ingrediente.
În cazul produselor vândute în vrac, această menţiune apare o dată cu denumirea produsului pe o plăcuţă sau pe o notă plasată deasupra sau alături de recipientul în care se află produsele;
c)prin derogare de la articolul 6 alineatul (7) din Directiva 79/112/CEE, aceeaşi menţiune este necesară în scopul indicării ingredientelor iradiate utilizate în ingredientele compuse din produsele alimentare, chiar dacă acestea reprezintă mai puţin de 25 % din produsul finit.
2.În cazul produselor care nu sunt destinate consumatorului final şi colectivităţilor:
a)menţiunea prevăzută la punctul precedent trebuie utilizată pentru indicarea tratării atât a produselor, cât şi a ingredientelor conţinute de un produs alimentar neiradiat;
b)se indică fie identitatea şi adresa unităţii care a efectuat iradierea, fie numărul de referinţă al acesteia în conformitate cu articolul 7.
3.Indicarea tratării se face în toate cazurile pe documentele care însoţesc sau se referă la produsele alimentare iradiate.