Nou Regulamentul 2502/11-dec-2025 privind autorizarea unui preparat de protează produsă cu Bacillus subtilis CBS 148232 şi cu spori viabili de Bacillus velezensis NRRL B-50508, de Bacillus velezensis NRRL B-50509 şi de Bacillus subtilis NRRL B-50510 ca aditiv pentru hrana porcilor pentru îngrăşare aparţinând tuturor speciilor de Suidae şi a purceilor înţărcaţi aparţinând speciilor minore de Suidae (titularul autorizaţiei: Genencor International B.V.)
Jurnalul Oficial seria L
Neintrat în vigoarePentru Comisie Preşedinta Ursula VON DER LEYEN |
Numărul de identificare al aditivului pentru hrana animală | Numele titularului autorizaţiei | Denumirea aditivului | Compoziţia, formula chimică, descrierea, metoda analitică | Specia sau categoria de animal | Vârsta maximă | Conţinutul minim | Conţinutul maxim | Alte dispoziţii | Sfârşitul perioadei de autorizare |
Unităţi de activitate şi UFC/kg de hrană animală completă cu un conţinut de umiditate de 12 % | |||||||||
Categorie: aditivi zootehnici. Grupă funcţională: promotori de digestibilitate | |||||||||
4a63 | Genencor International B.V. | Protează (EC 3.4.21.62), Bacillus velezensis NRRL B-50508, Bacillus velezensis NRRL B-50509 şi Bacillus subtilis NRRL B-50510 | Compoziţia aditivului Preparat de: - protează (EC 3.4.21.62) produsă cu Bacillus subtilis CBS 148232 cu o activitate minimă de: 50 000 U (1)/g - Bacillus velezensis NRRL B-50508, Bacillus velezensis NRRL B-50509 şi Bacillus subtilis NRRL B-50510 conţinând un total minim de: Bacillus spp. 1,5 × 109UFC/g (raport 1:1:1) - Ulei mineral de calitate alimentară: < = 0,4 % - Alcool polivinilic de calitate alimentară: < = 3,5 % Formă solidă. Caracterizarea substanţei active Protează (EC 3.4.21.62) produsă cu Bacillus subtilis CBS 148232 şi spori viabili de Bacillus velezensis NRRL B-50508, Bacillus velezensis NRRL B-50509 şi Bacillus subtilis NRRL B-50510 Metoda analitică (2) Pentru cuantificarea proteazei în aditivul pentru hrana animală, în preamestecuri şi în hrana animală combinată: Metoda colorimetrică bazată pe hidroliza enzimatică cu protează a unui substrat de cazeină reticulată colorată la pH de 10 şi la 50 °C. Pentru identificarea Bacillus velezensis NRRL B-50508, Bacillus velezensis NRRL B-50509 şi Bacillus subtilis NRRL B-50510: Electroforeză în gel în câmp pulsatil (PFGE) - CEN/TS 17697 sau metode de secvenţiere a ADN-ului. Pentru numărarea totalului de Bacillus spp. (NRRL B-50508, NRRL B-50509 şi NRRL B-50510) în aditivul destinat hranei animale, în preamestecuri şi în hrana animală combinată: Metoda dispersiei pe placă care conţine agar îmbogăţit cu triptonă şi soia (EN 15784). | Porci pentru îngrăşare aparţinând tuturor speciilor de Suidae Purcei înţărcaţi aparţinând speciilor minore de Suidae | - | 5 000 U Protează şi 1,5 × 108UFC Bacillus spp. | - | 1. A se menţiona condiţiile de depozitare şi stabilitatea la tratament termic în instrucţiunile de utilizare a aditivului şi a preamestecurilor. 2. Pentru utilizatorii aditivului şi ai preamestecurilor, operatorii din sectorul hranei animale trebuie să stabilească proceduri operaţionale şi măsuri organizatorice pentru a contracara riscurile potenţiale care rezultă din utilizarea lor. În cazul în care riscurile respective nu pot fi eliminate prin astfel de proceduri şi de măsuri, aditivul şi preamestecurile se utilizează cu echipamente individuale de protecţie cutanată şi respiratorie. | 1 ianuarie 2036 |
(1) 1 unitate de activitate proteazică este definită ca fiind cantitatea de enzimă care eliberează, în condiţii de analiză definite, 2,3 (2) Detaliile metodelor analitice sunt disponibile la următoarea adresă a laboratorului de referinţă: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_ro. | |||||||||
g de compuşi fenolici (exprimaţi în echivalenţi tirozină) per minut dintr-un substrat de cazeină la pH 10 şi la 50 °C.