Art. 73. - Art. 73: Cultivare celulară sau fermentaţie - Regulamentul 2154/17-oct-2025 de stabilire a bunelor practici de fabricaţie pentru substanţele active utilizate ca materiale de start în produsele medicinale veterinare în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/6 al Parlamentului European şi al Consiliului
Acte UE
Jurnalul Oficial seria L
Neintrat în vigoare Versiune de la: 27 Octombrie 2025
Art. 73: Cultivare celulară sau fermentaţie
(1)În cazul în care este necesară adăugarea aseptică de substraturi celulare, medii, tampoane şi gaze, se utilizează, acolo unde este posibil, sisteme închise sau etanşe. În cazul în care inocularea recipientului iniţial sau transferurile sau adăugirile ulterioare (medii, tampoane) sunt efectuate în recipiente deschise, trebuie să existe controale şi proceduri pentru a reduce la minimum riscul de contaminare.
(2)În cazul în care calitatea substanţei active poate fi afectată de contaminarea microbiană, manipulările cu ajutorul recipientelor deschise se efectuează într-un cabinet de biosiguranţă sau într-un mediu controlat în mod similar.
(3)Personalul trebuie să poarte îmbrăcăminte corespunzătoare şi să ia măsuri speciale de precauţie pentru manipularea culturilor.
(4)Parametrii esenţiali de funcţionare (de exemplu, temperatura, pH-ul, ratele de agitare, adăugarea de gaze, presiunea) se monitorizează pentru a se asigura conformitatea cu procesul stabilit. Creşterea celulară, viabilitatea (pentru majoritatea proceselor de cultivare celulară) şi, după caz, productivitatea trebuie să fie, de asemenea, monitorizate. Parametrii esenţiali vor varia de la un proces la altul, iar pentru fermentaţia clasică, este posibil să nu fie necesară monitorizarea anumitor parametri (de exemplu, viabilitatea celulară).
(5)Echipamentele pentru culturi celulare se curăţă şi se sterilizează după utilizare. După caz, echipamentele pentru fermentaţie se curăţă şi se igienizează sau se sterilizează.
(6)Mediile de cultură se sterilizează înainte de utilizare, după caz, pentru a proteja calitatea substanţei active.
(7)Se instituie proceduri adecvate pentru detectarea contaminării şi pentru determinarea acţiunilor care trebuie întreprinse. Respectivele proceduri trebuie să includă instrucţiuni privind modul de determinare a impactului contaminării asupra produsului şi de decontaminare a echipamentelor şi de readucere a acestora la o stare care să permită utilizarea în loturile următoare. Organismele străine observate în timpul proceselor de fermentaţie trebuie să fie identificate ca fiind adecvate şi, dacă este necesar, se evaluează efectul prezenţei lor asupra calităţii produsului. Rezultatele acestor evaluări se iau în considerare la dispunerea materialului produs.
(8)Se păstrează evidenţe ale evenimentelor de contaminare.
(9)Utilizarea echipamentelor comune (multiprodus) se bazează pe o evaluare a riscurilor şi poate justifica efectuarea unor teste suplimentare după curăţare între campaniile de producţie, după caz, pentru a preveni riscul de contaminare încrucişată.