Regulamentul 2058/14-oct-2025 de modificare a anexelor II şi III şi de rectificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte alimentele cu destinaţie nutriţională specială

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

În vigoare
Versiune de la: 15 Octombrie 2025
Regulamentul 2058/14-oct-2025 de modificare a anexelor II şi III şi de rectificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte alimentele cu destinaţie nutriţională specială
Dată act: 14-oct-2025
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (1), în special articolul 10 alineatul (3),
(1)JO L 354, 31.12.2008, p. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj.
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1331/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 de instituire a unei proceduri comune de autorizare pentru aditivii alimentari, enzimele alimentare şi aromele alimentare (2), în special articolul 7 alineatul (5),
(2)JO L 354, 31.12.2008, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj.
Întrucât:
(1)Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 conţine o listă a Uniunii cuprinzând aditivii alimentari autorizaţi pentru utilizare în produsele alimentare şi condiţiile lor de utilizare. Partea E din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 include, printre altele, categoria de produse alimentare 13 "Alimente cu destinaţie nutriţională specială, astfel cum sunt definite în Directiva 2009/39/CE".
(2)Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 stabileşte o listă a Uniunii conţinând aditivii alimentari, inclusiv substanţele suport, autorizaţi în aditivii alimentari, în enzimele alimentare, în aromele alimentare şi în nutrienţi şi condiţiile de utilizare a acestora.
(3)Anumite categorii de produse alimentare, subcategorii, dispoziţii şi condiţii de utilizare din partea E a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 fac trimitere la Directiva 2009/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (3), care acoperea alimentele cu destinaţie nutriţională specială, precum şi la unele directive ale Comisiei privind astfel de produse alimentare. Întrucât directivele respective au fost abrogate prin Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului (4), trimiterile respective trebuie actualizate.
(3)Directiva 2009/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 mai 2009 privind produsele alimentare cu destinaţie nutriţională specială (JO L 124, 20.5.2009, p. 21, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/39/oj).
(4)Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale şi înlocuitorii totali ai dietei în scop de control al greutăţii şi de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE şi 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 şi (CE) nr. 953/2009 ale Comisiei (JO L 181, 29.6.2013, p. 35, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/609/oj).
(4)Întrucât categoria de produse alimentare 13 se referă la Directiva 2009/39/CE, trimiterea trebuie înlocuită cu o trimitere la Regulamentul (UE) nr. 609/2013.
(5)Întrucât categoriile de produse alimentare 13.1.1 şi 13.1.2 se referă la Directiva 2006/141/CE a Comisiei (5), iar directiva respectivă a fost abrogată prin Regulamentul (UE) nr. 609/2013, trimiterea trebuie înlocuită cu o trimitere la regulamentul respectiv.
(5)Directiva 2006/141/CE a Comisiei din 22 decembrie 2006 privind formulele de început şi formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari respectiv ale preparatelor pentru copii de vârstă mică şi de modificare a Directivei 1999/21/CE (JO L 401, 30.12.2006, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2006/141/oj).
(6)Întrucât notele de subsol 15, 43 şi 44 la categoriile de produse alimentare 13.1.1 şi 13.1.2 includ trimiteri la directivele abrogate, trimiterile trebuie actualizate.
(7)Categoria de produse alimentare 13.1.3 se referă la preparate pe bază de cereale prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Directiva 2006/125/CE a Comisiei (6). Aceste produse sunt definite în prezent de Regulamentul (UE) nr. 609/2013 şi, prin urmare, referinţa trebuie înlocuită.
(6)Directiva 2006/125/CE a Comisiei din 5 decembrie 2006 privind preparatele pe bază de cereale şi alimentele pentru copii destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică (JO L 339, 6.12.2006, p. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2006/125/oj).
(8)Categoria de alimente 13.1.4 cuprinde alte alimente destinate copiilor de vârstă mică, şi anume produse pe bază de lapte destinate copiilor de vârstă mică, altele decât alimentele menţionate în celelalte subcategorii din categoria de produse alimentare 13. Întrucât aceste produse nu intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 609/2013, este oportun să se elimine această categorie 13.1.4 şi să se creeze, numai în sensul legislaţiei Uniunii privind aditivii alimentari, o nouă subcategorie 01.10 a categoriei de produse alimentare 01, "Produse lactate şi produse analoage", pentru aceste produse. Cu toate acestea, lista aditivilor alimentari autorizaţi pentru utilizare şi condiţiile lor de utilizare nu trebuie să fie afectate, iar numai trimiterile care par irelevante trebuie eliminate.
(9)Întrucât categoriile de produse alimentare 13.1.5 şi 13.2 şi subcategoria 13.1.5.2 se referă la Directiva 1999/21/CE a Comisiei (7), iar directiva respectivă a fost abrogată prin Regulamentul (UE) nr. 609/2013, trimiterile trebuie înlocuite cu trimiteri la regulamentul respectiv. În plus, întrucât categoria de produse alimentare 13.1.5 şi subcategoria 13.1.5.1 se referă la "formule speciale pentru sugari", iar conceptul respectiv nu este utilizat în temeiul Regulamentului (UE) nr. 609/2013, această expresie trebuie eliminată.
(7)Directiva 1999/21/CE a Comisiei din 25 martie 1999 privind alimentele dietetice destinate unor scopuri medicale speciale (JO L 91, 7.4.1999, p. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1999/21/oj).
(10)Categoria de produse alimentare 13.3. include alimentele dietetice pentru controlul greutăţii, destinate să înlocuiască complet aportul alimentar zilnic sau o masă individuală (total sau parţial din aportul alimentar zilnic total). Întrucât Regulamentul (UE) nr. 609/2013 se referă numai la înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutăţii, trimiterile la categoria de alimente 13.3 trebuie modificate în consecinţă, iar alimentele care înlocuiesc una sau două dintre principalele mese zilnice ale unei diete hipocalorice, cu înlocuitori ale meselor care contribuie la pierderea în greutate sau la menţinerea greutăţii după pierderea în greutate, trebuie mutate în categoria de alimente 18 ca o nouă subcategorie 18.2. Întrucât cerinţele privind compoziţia acestor produse alimentare autorizate să poarte menţiunea de sănătate corespunzătoare sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 432/2012 al Comisiei (8), titlul acestei noi subcategorii trebuie să facă trimitere la regulamentul respectiv.
(8)Regulamentul (UE) nr. 432/2012 al Comisiei din 16 mai 2012 de stabilire a unei liste de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor (JO L 136, 25.5.2012, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj).
(11)Categoria de alimente 13.4 include alimentele adecvate pentru persoanele cu intoleranţă la gluten, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 41/2009 al Comisiei (9). Acest regulament a fost abrogat prin Regulamentul (UE) nr. 609/2013. Întrucât categoria 13 include alimentele destinate unor scopuri speciale care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 609/2013, iar regulamentul respectiv nu include alimentele adecvate pentru persoanele cu intoleranţă la gluten, această categorie de alimente trebuie mutată în categoria de produse alimentare 18 ca o nouă subcategorie 18.3.
(9)Regulamentul (CE) nr. 41/2009 al Comisiei din 20 ianuarie 2009 privind compoziţia şi etichetarea produselor alimentare adecvate pentru persoanele cu intoleranţă la gluten (JO L 16, 21.1.2009, p. 3, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/41/oj).
(12)Ca urmare a creării unor noi categorii de alimente 18.2 şi 18.3, este necesar să se creeze o nouă categorie de alimente 18.1 care să acopere alimentele prelucrate care nu se încadrează în categoriile 18.2 şi 18.3, cu excepţia alimentelor destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică.
(13)De asemenea, este adecvat să se corecteze codul E pentru aditivul alimentar advantam din categoriile de produse alimentare 13.2 şi 13.3.
(14)Modificările categoriilor de produse alimentare din partea E a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 introduse prin prezentul regulament trebuie să se reflecte în părţile A şi D din anexa respectivă şi în partea 5 secţiunile A şi B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008. Prin urmare, anexa respectivă trebuie modificată în consecinţă.
(15)Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 trebuie modificat în consecinţă.
(16)Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
- Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament.
Art. 2
- Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.
Art. 3
- Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se rectifică în conformitate cu anexa III la prezentul regulament.
Art. 4
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 14 octombrie 2025.

Pentru Comisie

Preşedinta

Ursula VON DER LEYEN

ANEXA I:
- Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică după cum urmează:
1.în partea A, tabelul 1, rubrica 12 se înlocuieşte cu următorul text:

"12

Paste făinoase uscate, cu excepţia pastelor fără gluten (ca alimente produse special pentru a reduce conţinutul de gluten al ingredientelor care conţin gluten sau pentru a înlocui ingredientele care conţin gluten) şi paste făinoase destinate alimentaţiei hipoproteice"

2.în partea A, tabelul 2, rubrica 30 se înlocuieşte cu următorul text:

"30

Băuturi pe bază de lapte şi produse similare destinate copiilor de vârstă mică (*1) şi alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică, astfel cum se menţionează în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, inclusiv alimente destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari şi copii de vârstă mică

(*1) Categorie de produse stabilită cu unicul scop de a reglementa utilizarea aditivilor în alimentele respective."

3.în partea D, după rubrica referitoare la categoria 01.9 (Cazeinaţi comestibili) se introduce următoarea rubrică:

"01.10

Băuturi pe bază de lapte şi produse similare destinate copiilor de vârstă mică (*2)

(*2) Categorie de produse stabilită cu unicul scop de a reglementa utilizarea aditivilor în alimentele respective."

4.în partea D, rubricile pentru categoria 13 (Alimente cu destinaţie nutriţională specială, astfel cum sunt definite în Directiva 2009/39/CE) şi subcategoriile acesteia se înlocuiesc cu următorul text:

"13.

Alimente destinate unor grupuri specifice, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

13.1.

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică

13.1.1.

Formule de început, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

13.1.2.

Formule de continuare, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

13.1.3.

Preparate pe bază de cereale şi alimente pentru copii, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

13.1.5.

Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică

13.1.5.1.

Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, destinate sugarilor

13.1.5.2.

Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, destinate sugarilor începând cu vârsta de patru luni şi copiilor de vârstă mică

13.2.

Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013 (cu excepţia produselor din categoria de alimente 13.1.5)

13.3.

Înlocuitorii totali ai dietei în scop de control al greutăţii, astfel cum sunt definiţi în Regulamentul (UE) nr. 609/2013"

5.în partea D, rubrica referitoare la categoria 18 (Produse alimentare prelucrate, altele decât cele de la categoriile 1-17, cu excepţia alimentelor destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică) se înlocuieşte cu următorul text:

"18.

Alimente prelucrate care nu se încadrează în categoriile 1-17

18.1.

Alimentele prelucrate care nu se încadrează în categoriile 18.2-18.3, cu excepţia alimentelor pentru sugari şi copii de vârstă mică

18.2.

Înlocuitor al unei mese pentru controlul greutăţii, astfel cum se menţionează în Regulamentul (UE) nr. 432/2012 al Comisiei (*3)

(*3) JO L 136, 25.5.2012, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj.

18.3.

Alimente special produse pentru a reduce conţinutul de gluten al ingredientelor care conţin gluten sau pentru a înlocui ingredientele care conţin gluten"

6.în partea E, în categoria 0 (Aditivi alimentari permişi în toate categoriile de produse alimentare cu excepţia alimentelor destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, cu excepţia cazului în care acestea sunt prevăzute în mod expres), rubricile pentru E 290 (dioxid de carbon), E [938 (argon), E 939 (heliu), E 941 (azot), E 942 (protoxid de azot), E 948 (oxigen) şi E 949 (hidrogen)] se înlocuiesc cu următorul text:

"E 290

Dioxid de carbon

quantum satis

pot fi utilizate în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică şi în alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 938

Argon

quantum satis

pot fi utilizate în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică şi în alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 939

Heliu

quantum satis

pot fi utilizate în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică şi în alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 941

Azot

quantum satis

pot fi utilizate în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică şi în alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 942

Protoxid de azot

quantum satis

pot fi utilizate în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică şi în alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 948

Oxigen

quantum satis

pot fi utilizate în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică şi în alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 949

Hidrogen

quantum satis

pot fi utilizate în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică şi în alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II"

7.în partea E, după rubrica referitoare la categoria 01.9 (Cazeinaţi comestibili) se introduce următoarea rubrică:

"01.10

Băuturi pe bază de lapte şi produse similare destinate copiilor de vârstă mică (*4)

(*4) Categorie de produse stabilită cu unicul scop de a reglementa utilizarea aditivilor în alimentele respective.

Nivelurile maxime utilizate indicate se referă la produse alimentare gata pentru consum, preparate conform instrucţiunilor producătorului.

Notă: Pentru producerea laptelui acidifiat, pot fi folosite culturi nepatogene care produc acid lactic L(+).

E 270

Acid lactic

quantum satis

numai forma L(+)

E 304(i)

Palmitat de L-ascorbil

100

(19)

E 306

Extract bogat în tocoferol

100

(19)

E 307

Alfa-tocoferol

100

(19)

E 308

Gama-tocoferol

100

(19)

E 309

Delta-tocoferol

100

(19)

E 322

Lecitine

10 000

(14)

E 330

Acid citric

quantum satis

E 331

Citraţi de sodiu

2 000

(1)

E 332

Citraţi de potasiu

quantum satis

(1)

E 338

Acid fosforic

(1), (4)

E 339

Fosfaţi de sodiu

1 000

(1), (4)

E 340

Fosfaţi de potasiu

1 000

(1), (4)

E 407

Caragenan

300

E 410

Gumă de carruba

10 000

(21)

E 412

Gumă de guar

10 000

(21)

E 414

Gumă arabică (gumă de acacia)

10 000

(21)

E 415

Gumă de xantan

10 000

(21)

E 440

Pectine

5 000

(21)

E 471

Monogliceride şi digliceride ale acizilor graşi

4 000

(14)

E 472c

Esteri ai acidului citric cu mono- şi digliceridele acizilor graşi

7 500

(14)

numai atunci când sunt vândute sub formă de praf

E 472c

Esteri ai acidului citric cu mono- şi digliceridele acizilor graşi

9 000

(14)

numai atunci când sunt vândute sub formă lichidă, în cazul în care produsele conţin proteine parţial hidrolizate, peptide sau aminoacizi

E 473

Esterii zaharozei cu acizi graşi

120

(14)

numai în produse care conţin proteine hidrolizate, peptide sau aminoacizi

E 500

Carbonaţi de sodiu

quantum satis

E 501

Carbonaţi de potasiu

quantum satis

E 503

Carbonaţi de amoniu

quantum satis

E 507

Acid clorhidric

quantum satis

numai pentru ajustarea pH-ului

E 524

Hidroxid de sodiu

quantum satis

numai pentru ajustarea pH-ului

E 525

Hidroxid de potasiu

quantum satis

numai pentru ajustarea pH-ului

E 1404

Amidon oxidat

50 000

E 1410

Fosfat de amidon

50 000

E 1412

Fosfat de diamidon

50 000

E 1413

Fosfat de diamidon fosfatat

50 000

E 1414

Fosfat de diamidon acetilat

50 000

E 1420

Amidon acetilat

50 000

E 1422

Adipat de diamidon acetilat

50 000

E 1450

Octenil succinat de amidon sodic

50 000

(1): Aditivii pot fi adăugaţi individual sau în combinaţie

(4): Nivelul maxim este exprimat ca P2O5

(14): Dacă se adaugă mai mult de una dintre substanţele E 322, E 471, E 472c şi E 473 într-un produs alimentar, conţinutul maxim stabilit în cazul produsului alimentar respectiv pentru fiecare din substanţele menţionate scade proporţional cu cantitatea cumulată a celorlalte substanţe în produsul alimentar respectiv

(19): E 304, E 306, E 307, E 308 şi E 309 sunt autorizate individual sau în combinaţie

(21): E 410, E 412, E 414, E 415 şi E 440 sunt autorizate individual sau în combinaţie"

8.în partea E, rubrica pentru categoria 06.4.2 (Paste făinoase uscate) se înlocuieşte cu următorul text:

"06.4.2

Paste făinoase uscate

Grupa I

Aditivi

numai paste făinoase fără gluten (ca alimente produse special pentru a reduce conţinutul de gluten al ingredientelor care conţin gluten sau pentru a înlocui ingredientele care conţin gluten) şi paste făinoase destinate alimentaţiei hipoproteice"

9.în partea E, rubrica pentru categoria 13 (Alimente cu destinaţie nutriţională specială, astfel cum sunt definite în Directiva 2009/39/CE) se înlocuieşte cu următorul text:

"13.

Alimente destinate unor grupuri specifice, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013"

10.în partea E, rubrica pentru categoria 13.1 (Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică) se înlocuieşte cu următorul text:

"13.1.

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică

PARTE INTRODUCTIVĂ, SE APLICĂ TUTUROR SUBCATEGORIILOR

Nivelurile maxime utilizate indicate se referă la produse alimentare gata pentru consum, preparate conform instrucţiunilor producătorului.

E 307, E 325, E 330, E 331, E 332, E 333, E 338, E 340, E 410, E472c şi E 1450 se utilizează în conformitate cu limitele stabilite în anexa la Regulamentul (UE) nr. 609/2013, în anexele la Regulamentul delegat (UE) 2016/127 al Comisiei (*5), în anexele la Regulamentul delegat (UE) 2016/128 al Comisiei (*6) şi în anexele la Directiva 2006/125/CE a Comisiei (*7)

(*5) JO L 25, 2.2.2016, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/127/oj.

(*6) JO L 25, 2.2.2016, p. 30, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/128/oj.

(*7) JO L 339, 6.12.2006, p. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2006/125/oj."

11.în partea E, rubrica pentru categoria 13.1.1 (Formule de început ale preparatelor pentru sugari, astfel cum sunt definite în Directiva 2006/141/CE) se înlocuieşte cu următorul text:

"13.1.1.

Formule de început, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013"

12.în partea E, nota de subsol (15) pentru categoriile 13.1.1 şi 13.1.2 se înlocuieşte cu următorul text:
"(15): E 339 şi E 340 sunt autorizate individual sau în combinaţie şi în conformitate cu limitele stabilite în anexa la Regulamentul (UE) nr. 609/2013 şi în anexele la Regulamentul delegat (UE) 2016/127."
13.în partea E, nota de subsol (43) pentru categoriile 13.1.1 şi 13.1.2 se înlocuieşte cu următorul text:
"(43): E 331 şi E 332 sunt autorizate individual sau în combinaţie şi în conformitate cu limitele stabilite în anexa la Regulamentul (UE) nr. 609/2013 şi în anexele la Regulamentul delegat (UE) 2016/127."
14.în partea E, nota de subsol (44) pentru categoriile 13.1.1 şi 13.1.2 se înlocuieşte cu următorul text:
"(44): În conformitate cu limitele stabilite în anexa la Regulamentul (UE) nr. 609/2013 şi în anexele la Regulamentul delegat (UE) 2016/127."
15.în partea E, rubrica pentru categoria 13.1.2 (Formule de continuare ale preparatelor pentru copii de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Directiva 2006/141/CE) se înlocuieşte cu următorul text:

"13.1.2.

Formule de continuare, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013"

16.în partea E, rubrica pentru categoria 13.1.3 (Alimente pe bază de cereale prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Directiva 2006/125/CE) se înlocuieşte cu următorul text:

"13.1.3.

Preparate pe bază de cereale şi alimente pentru copii, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013"

17.în partea E, rubrica pentru categoria 13.1.4 (Alte alimente pentru copii de vârstă mică) se elimină;
18.în partea E, rubrica pentru categoria 13.1.5. (Alimente dietetice pentru sugari şi copii de vârstă mică, destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Directiva 1999/21/CE, şi formule speciale pentru sugari) se înlocuieşte cu următorul text:

"13.1.5.

Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică"

19.în partea E, rubrica pentru categoria 13.1.5.1 (Alimente dietetice pentru sugari, destinate unor scopuri medicale speciale, şi formule speciale pentru sugari) se înlocuieşte cu următorul text:

"13.1.5.1.

Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, destinate sugarilor"

20.în partea E, rubrica pentru categoria 13.1.5.2 (Alimente dietetice pentru sugari şi copii de vârstă mică, destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Directiva 1999/21/CE) se înlocuieşte cu următorul text:

"13.1.5.2.

Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, destinate sugarilor începând cu vârsta de patru luni şi copiilor de vârstă mică"

21.în partea E, rubrica pentru categoria 13.2 [Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Directiva 1999/21/CE (cu excepţia produselor din categoria de produse alimentare 13.1.5)] se înlocuieşte cu următorul text:

"13.2.

Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013 (cu excepţia produselor din categoria de alimente 13.1.5)"

22.în partea E, rubrica pentru categoria 13.3 [Alimente dietetice pentru controlul greutăţii, destinate să înlocuiască complet aportul alimentar zilnic sau o masă individuală (în total sau parţial aportul alimentar zilnic total) se înlocuieşte cu următorul text:

"13.3.

Înlocuitorii totali ai dietei în scop de control al greutăţii, astfel cum sunt definiţi în Regulamentul (UE) nr. 609/2013"

23.în partea E, rubrica referitoare la categoria 13.4 [Alimente adecvate pentru persoanele cu intoleranţă la gluten, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 41/2009] se elimină;
24.în partea E, rubrica referitoare la categoria 18 (Produse alimentare prelucrate care nu se încadrează în categoriile 1-17, cu excepţia produselor alimentare pentru sugari şi copii de vârstă mică) se înlocuieşte şi noi rubrici pentru categoriile 18.1 şi 18.3 se introduc după cum urmează:

"18.

Alimente prelucrate care nu se încadrează în categoriile 1-17

18.1.

Alimentele prelucrate care nu se încadrează în categoriile 18.2-18.3, cu excepţia alimentelor pentru sugari şi copii de vârstă mică

Grupa I

Aditivi

18.2.

Înlocuitor al unei mese pentru controlul greutăţii, astfel cum se menţionează în Regulamentul (UE) nr. 432/2012

Grupa I

Aditivi

Grupa II

Coloranţi în cantitate quantum satis

quantum satis

Grupa III

Coloranţi cu limită maximă combinată

50

Grupa IV

Polioli

quantum satis

E 104

Galben de chinolină

10

(61)

E 110

Galben apus de soare (sunset yellow) FCF/galben portocaliu S

10

(61)

E 124

Roşu ponceau 4R, roşu coşenilă A

10

(61)

E 160d

Licopen

30

E 200-213

Acid sorbic - sorbat de potasiu; Acid benzoic - benzoaţi

1 500

(1), (2)

E 338-452

Acid fosforic - fosfaţi - di-, tri- şi polifosfaţi

5 000

(1), (4)

E 405

Alginat de propan-1, 2-diol

1 200

E 432-436

Polisorbaţi

1 000

(1)

E 473-474

Esteri ai zaharozei cu acizi graşi - sucrogliceride

5 000

(1)

E 475

Esteri poliglicerici ai acizilor graşi

5 000

E 477

Esteri ai propan-1,2-diolului cu acizi graşi

1 000

E 481-482

Stearoil-2-lactilaţi

2 000

(1)

E 491-495

Esteri de sorbitan

5 000

(1)

E 950

Acesulfam K

450

E 951

Aspartam

800

E 952

Acid ciclamic şi sărurile sale de Na şi Ca

400

(51)

E 954

Zaharină şi sărurile sale de Na, K şi Ca

240

(52)

E 955

Sucraloză

320

E 959

Neohesperidină DC

100

E 960a - 960d

Glicozide derivate din steviol

270

(1), (60)

E 961

Neotam

26

E 962

Sare de aspartam-acesulfam

450

(11)a, (49), (50)

E 969

Advantam

8

(1): Aditivii pot fi adăugaţi individual sau în combinaţie.

(2): Nivelul maxim se aplică sumei şi nivelurile sunt exprimate ca acid liber.

(4): Nivelul maxim este exprimat ca P2O5.

(11): Limitele sunt exprimate ca: (a) echivalent acesulfam K; sau (b) aspartam echivalent.

(49): Nivelurile maxime utilizabile sunt derivate din nivelurile maxime utilizabile pentru părţile sale constitutive, aspartam (E 951) şi acesulfam-K (E 950).

(50): Nivelurile atât pentru E 951, cât şi pentru E 950 trebuie să nu fie depăşite prin utilizarea sării de aspartam-acesulfam, fie singură, fie în combinaţie cu E 950 sau E 951.

(51): Nivelurile maxime utilizabile sunt exprimate ca acid liber.

(52): Nivelurile maxime utilizabile sunt exprimate în imidă liberă.

(60): Exprimată ca echivalenţi de steviol.

(61): Cantitatea totală de E 104, E 110, E 124 şi coloranţii din grupa III nu trebuie să depăşească limitele maxime prevăzute pentru grupa III.

18.3.

Produse alimentare special produse pentru a reduce conţinutul de gluten al ingredientelor care conţin gluten sau pentru a înlocui ingredientele care conţin gluten

Produsele din această categorie pot folosi, de asemenea, aditivi care sunt autorizaţi în categoriile de produse alimentare corespunzătoare omoloage.

Grupa I

Aditivi

Inclusiv paste făinoase uscate

Grupa II

Coloranţi în cantitate quantum satis

quantum satis

Grupa IV

Polioli

quantum satis

E 338-452

Acid fosforic - fosfaţi - di-, tri- şi polifosfaţi

5 000

(1), (4)

În plus, sunt autorizaţi toţi aditivii în produsele omoloage care conţin gluten.

(1): Aditivii pot fi adăugaţi individual sau în combinaţie.

(4): Nivelul maxim este exprimat ca P2O5.

"
ANEXA II:
- Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică după cum urmează:
1.la "Definiţii", punctul 1 se înlocuieşte cu următorul text:
"1. Prin "nutrienţi" în sensul prezentei anexe se înţeleg vitamine, minerale şi alte substanţe adăugate în scopuri nutriţionale speciale, precum şi substanţe adăugate în scopuri fiziologice, astfel cum sunt reglementate de Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului (*1), Directiva 2002/46/CE şi Regulamentul (UE) nr. 609/2013.
(*1)JO L 404, 30.12.2006, p. 26, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1925/oj."
2.în partea 5 secţiunea A, teza introductivă se înlocuieşte cu următorul text:
"- Aditivi alimentari adăugaţi în nutrienţi, cu excepţia nutrienţilor destinaţi utilizării în produsele alimentare enumerate în partea E punctul 01.10 din anexa II şi în produsele alimentare pentru sugari şi copii de vârstă mică enumerate în partea E punctul 13.1 din anexa II:"
3.în partea 5 secţiunea B, teza introductivă se înlocuieşte cu următorul text:
"- Aditivi alimentari adăugaţi în nutrienţi destinaţi utilizării în produsele alimentare enumerate în partea E punctul 01.10 din anexa II şi în produsele alimentare pentru sugari şi copii de vârstă mică enumerate în partea E punctul 13.1 din anexa II:"
4.în partea 5 secţiunea B, tabelul se înlocuieşte cu următorul text:

"Numărul E al aditivului alimentar

Denumirea aditivului alimentar

Nivelul maxim

Nutrientul în care aditivul alimentar poate fi adăugat

Categoria de alimente

E 301

Ascorbat de sodiu

100 000 mg/kg în preparatul de vitamina D şi

cantitate maximă de 1 mg/l în produsul alimentar final

Preparate de vitamina D

Formule de început şi formule de continuare, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

50 000 mg/kg în preparatul de vitamina A microîncapsulată şi

cantitate maximă de 1 mg/l în produsul alimentar final

Preparate de vitamina A microîncapsulată

Formule de început şi formule de continuare, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

Cantitate totală prin transfer 75 mg/l

Învelişurile de glazurare a preparatelor nutritive care conţin acizi graşi polinesaturaţi

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 304(i)

Palmitat de ascorbil

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate în partea E punctele 01.10 şi 13.1. din anexa II să nu fie depăşit

Toţi nutrienţii

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 306

E 307

E 308

E 309

Extract bogat în tocoferol

Alfa-tocoferol

Gama-tocoferol

Delta-tocoferol

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate în partea E punctele 01.10 şi 13.1. din anexa II să nu fie depăşit

Toţi nutrienţii

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 322

Lecitine

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate în partea E punctele 01.10 şi 13.1. din anexa II să nu fie depăşit

Toţi nutrienţii

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 330

Acid citric

quantum satis

Toţi nutrienţii

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 331

Citraţi de sodiu

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate în partea E punctele 01.10 şi 13.1 din anexa II să nu fie depăşit, iar condiţiile de utilizare specificate să fie respectate

Toţi nutrienţii

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 332

Citraţi de potasiu

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate în partea E punctele 01.10 şi 13.1 din anexa II să nu fie depăşit, iar condiţiile de utilizare specificate să fie respectate

Toţi nutrienţii

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 333

Citraţi de calciu

Aport total prin transfer 0,1 mg/kg exprimat în calciu, în limita nivelului de calciu şi a raportului calciu/fosfor, stabilit pentru categoria alimentară

Toţi nutrienţii

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 341(iii)

Fosfat tricalcic

Cantitate maximă de 150 mg/kg exprimată ca P2O5 şi în limitele pentru calciu, fosfor şi pentru raportul calciu/fosfor stabilite în Regulamentul delegat (UE) 2016/127

Toţi nutrienţii

Formule de început şi formule de continuare, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

Nivelul maxim de 1 000 mg/kg exprimat ca P2O5 din toate utilizările în produsul alimentar final menţionate în partea E punctul 13.1.3 din anexa II trebuie să fie respectat

Toţi nutrienţii

Preparate pe bază de cereale şi alimente pentru copii destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

E 401

Alginat de sodiu

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate la punctul 13.1.3 din partea E din anexa II să nu fie depăşit

Toţi nutrienţii

Preparate pe bază de cereale şi alimente pentru copii destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

E 402

Alginat de potasiu

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate în partea E punctele 01.10 şi 13.1.3 din anexa II să nu fie depăşit

Toţi nutrienţii

Preparate pe bază de cereale şi alimente pentru copii destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

E 404

Alginat de calciu

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate la punctul 13.1.3 din partea E din anexa II să nu fie depăşit

Toţi nutrienţii

Preparate pe bază de cereale şi alimente pentru copii destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

E 414

Gumă arabică (gumă de acacia)

150 000 mg/kg în preparatul nutritiv şi 10 mg/kg aport în produsul final

Toţi nutrienţii

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 415

Gumă de xantan

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate la punctul 13.1.3 din partea E din anexa II să nu fie depăşit

Toţi nutrienţii

Preparate pe bază de cereale şi alimente pentru copii destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

E 421

Manitol

1 000 de ori mai mult decât vitamina B12,

3 mg/kg aport total

Ca suport pentru vitamina B12

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 440

Pectine

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate la punctul 13.1 din partea E din anexa II să nu fie depăşit

Toţi nutrienţii

Formule de continuare şi preparate pe bază de cereale şi alimente pentru copii destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

E 466

Carboximetilceluloză de sodiu,

gumă de celuloză

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate la punctul 13.1.5 din partea E din anexa II să nu fie depăşit

Numai până la 26 aprilie 2027 (1)

Toţi nutrienţii

Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică

E 471

Monogliceride şi digliceride ale acizilor graşi

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate în partea E punctele 01.10 şi 13.1 din anexa II să nu fie depăşit, iar condiţiile de utilizare specificate să fie respectate

Toţi nutrienţii

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 472c

Esteri ai acidului citric cu mono- şi digliceridele acizilor graşi

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate în partea E punctele 01.10 şi 13.1 din anexa II să nu fie depăşit

Toţi nutrienţii

Formule de început şi formule de continuare pentru sugari şi copii de vârstă mică, sănătoşi

E 551

Dioxid de siliciu

10 000 mg/kg în preparatele nutritive

Preparate nutritive sub formă de prafuri

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

E 1420

Amidon acetilat

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate la punctul 13.1.3 din partea E din anexa II să nu fie depăşit

Toţi nutrienţii

Preparate pe bază de cereale şi alimente pentru copii destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

E 1450

Octenil succinat de amidon sodic

Aport prin transfer 100 mg/kg

Preparate cu vitamine

Alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi alimentele menţionate în partea E punctul 01.10 din anexa II

Aport prin transfer 1 000 mg/kg

Preparate pe bază de acizi graşi polinesaturaţi

E 1451

Amidon oxidat acetilat

Pentru utilizări în preparate nutritive cu condiţia ca nivelul maxim în produsele alimentare menţionate la punctul 13.1.3 din partea E din anexa II să nu fie depăşit

Toţi nutrienţii

Preparate pe bază de cereale şi alimente pentru copii destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

(1) JO L, 2025/666, 7.4.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2025/666/oj.

"
ANEXA III:
- Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se rectifică după cum urmează:
1.în partea E, în categoria 13.2 [Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale, definite în Directiva 1999/21/CE (cu excepţia produselor de la categoria de produse alimentare 13.1.5)], rubrica referitoare la advantam se înlocuieşte cu următorul text:

"E 969

Advantam

10"

2.în partea E, în categoria 13.3 [Alimente dietetice pentru controlul greutăţii, destinate să înlocuiască complet aportul alimentar zilnic sau o masă individuală (în totalitate sau parţial aportul alimentar zilnic total)], rubrica pentru advantam se înlocuieşte cu următorul text:

"E 969

Advantam

8"

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 15 octombrie 2025