Nou Regulamentul 2017/08-oct-2025 de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2016/127 în ceea ce priveşte cerinţele referitoare la proteine aplicabile formulelor de început şi de continuare fabricate din hidrolizate proteice

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

Neintrat în vigoare
Versiune de la: 12 Decembrie 2025
Regulamentul 2017/08-oct-2025 de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2016/127 în ceea ce priveşte cerinţele referitoare la proteine aplicabile formulelor de început şi de continuare fabricate din hidrolizate proteice
Dată act: 8-oct-2025
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale şi înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutăţii şi de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE şi 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 şi (CE) nr. 953/2009 ale Comisiei (1), în special articolul 11 alineatul (2),
(1)JO L 181, 29.6.2013, p. 35, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/609/oj.
Întrucât:
(1)Regulamentul delegat (UE) 2016/127 al Comisiei (2) stabileşte cerinţe specifice privind compoziţia aplicabile formulelor de început şi formulelor de continuare pe bază de hidrolizate proteice. Acesta prevede că formulele de început şi de continuare fabricate din hidrolizate proteice trebuie să respecte cerinţele privind conţinutul de proteine, sursa proteinelor şi prelucrarea proteinelor, precum şi cerinţele privind aminoacizii indispensabili şi indispensabili în anumite condiţii şi L-carnitina, prevăzute la punctul 2.3 din anexa I şi la punctul 2.3 din anexa II la regulamentul respectiv.
(2)Regulamentul delegat (UE) 2016/127 al Comisiei din 25 septembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte cerinţele specifice privind compoziţia şi informarea pentru formulele de început şi formulele de continuare şi în ceea ce priveşte cerinţele privind informaţiile privitoare la alimentaţia sugarilor şi a copiilor de vârstă mică (JO L 25, 2.2.2016, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/127/oj).
(2)În avizul său din 24 iulie 2014 privind compoziţia formulelor de început şi de continuare (3), Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară ("autoritatea") a menţionat că siguranţa şi adecvarea fiecărei formule specifice care conţine hidrolizate proteice trebuie să fie stabilită prin evaluare clinică în cadrul populaţiei-ţintă. Până în prezent, autoritatea a evaluat pozitiv patru hidrolizate proteice utilizate în formulele de început şi de continuare. Compoziţia respectivelor patru hidrolizate proteice este inclusă în cerinţele prevăzute în prezent în Regulamentul delegat (UE) 2016/127. Totuşi, cerinţele respective pot fi actualizate pentru a permite introducerea pe piaţă a unei formule fabricate din hidrolizate proteice cu o compoziţie diferită de cele deja evaluate pozitiv, în urma evaluărilor acestora efectuată de către autoritate în ceea ce priveşte siguranţa şi adecvarea.
(3)EFSA NDA Panel (2014). Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae (Aviz ştiinţific privind compoziţia esenţială a formulelor de început şi de continuare) (https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3760).
(3)La 3 iunie 2021, Comisia a primit din partea Fonterra Co-operative Group Ltd o cerere de evaluare de către autoritate a siguranţei şi a adecvării a două produse, o formulă de început şi de continuare fabricate dintr-un hidrolizat proteic specific a cărui compoziţie nu a respectat cerinţele prevăzute la punctul 2.3 din anexa I şi la punctul 2.3 din anexa II la Regulamentul delegat (UE) 2016/127.
(4)La cererea Comisiei, autoritatea a adoptat, la 28 noiembrie 2024, un aviz ştiinţific privind siguranţa nutriţională şi adecvarea hidrolizatului proteic specific derivat într-o formulă de început şi de continuare (4). În avizul respectiv, autoritatea a concluzionat că hidrolizatul proteic descris în aviz este o sursă de proteine sigură din punct de vedere nutriţional şi adecvată pentru a fi utilizată în formulele de început şi formulele de continuare, atât timp cât formula în care este utilizat conţine cel puţin 0,48 g/100 kJ (2,0 g/100 kcal) de proteine şi respectă celelalte criterii privind compoziţia stabilite în Regulamentul delegat (UE) 2016/127, precum şi valorile aminoacizilor indicate în secţiunea A din anexa III la regulamentul respectiv.
(4)EFSA NDA Panel (2025). Nutritional safety and suitability of a specific protein hydrolysate manufactured by Fonterra Co-operative Group Ltd derived from a whey protein concentrate and used in infant formula and follow-on formula (Siguranţa nutriţională şi adecvarea unui hidrolizat proteic specific produs de Fonterra Co-operative Group Ltd, derivat dintr-un concentrat de proteine din zer şi utilizat în formulele de început şi în formulele de continuare), (EFSA Journal 2025;23(1):e9160, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2025.9160).
(5)Ţinând seama de concluziile autorităţii, este oportun să se permită introducerea pe piaţă a formulelor de început şi a formulelor de continuare fabricate din hidrolizatul proteic specific, prin adăugarea "Cerinţelor referitoare la proteine, grupa E" la cerinţele existente privind compoziţia hidrolizatelor proteice prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2016/127.
(6)Prin urmare, Regulamentul delegat (UE) 2016/127 trebuie modificat în consecinţă,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
Anexele I, II şi III la Regulamentul delegat (UE) 2016/127 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.
Art. 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 8 octombrie 2025.

Pentru Comisie

Preşedinta

Ursula VON DER LEYEN

ANEXĂ:
Anexele I, II şi III la Regulamentul delegat (UE) 2016/127 se modifică după cum urmează:
1.În anexa I, punctul 2.3 se înlocuieşte cu următorul text:
"2.3. Formule de început fabricate din hidrolizate proteice
Formulele de început fabricate din hidrolizate proteice trebuie să respecte cerinţele referitoare la proteine prevăzute la punctul 2.3.1, punctul 2.3.2, punctul 2.3.3, punctul 2.3.4 sau punctul 2.3.5.
2.3.1. Cerinţe referitoare la proteine, grupa A

2.3.1.1.

Conţinut de proteine

Minim Maxim

0,44 g/100 kJ 0,67 g/100 kJ

(1,86 g/100 kcal) (2,8 g/100 kcal)

2.3.1.2.

Sursa de proteine

Proteine din zer dulce demineralizat, derivate din lapte de vacă după precipitarea enzimatică a cazeinei cu ajutorul chimozinei, constând în:

(a) 63 % izolat de proteine din zer fără cazeino-glicomacropeptide cu un conţinut minim de proteine de 95 % din substanţa uscată, o denaturare a proteinelor mai mică de 70 % şi un conţinut maxim de cenuşă de 3 %; precum şi

(b) 37 % concentrat de proteine din zer dulce cu un conţinut minim de proteine de 87 % din substanţa uscată, o denaturare a proteinelor mai mică de 70 % şi un conţinut maxim de cenuşă de 3,5 %.

2.3.1.3.

Prelucrarea proteinelor

Procedeu de hidroliză în două etape care utilizează un preparat de tripsină şi care include o etapă de tratament termic (care durează 3 până la 10 minute la 80-100 °C) între cele două etape de hidroliză.

2.3.1.4.

Aminoacizi indispensabili şi indispensabili în anumite condiţii şi L-carnitină

Pentru o valoare energetică egală, formulele de început fabricate din hidrolizate proteice trebuie să conţină o cantitate disponibilă din fiecare aminoacid indispensabil sau indispensabil în anumite condiţii cel puţin egală cu cea conţinută în proteina de referinţă, astfel cum este definită în secţiunea B din anexa III. Cu toate acestea, pentru calcule, concentraţia de metionină şi cea de cisteină se pot adăuga împreună, în cazul în care raportul metionină/cisteină nu depăşeşte 2, iar concentraţia de fenilalanină şi de tirozină se pot adăuga împreună, în cazul în care raportul tirozină/fenilalanină nu depăşeşte 2. Raportul metionină/cisteină şi tirozină/fenilalanină poate fi mai mare de 2, cu condiţia ca adecvarea produsului în cauză pentru sugari să fie demonstrată în conformitate cu articolul 3 alineatul (3).

Conţinutul de L-carnitină trebuie să fie cel puţin egal cu 0,3 mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).

2.3.2. Cerinţe referitoare la proteine, grupa B

2.3.2.1.

Conţinut de proteine

Minim Maxim

0,55 g/100 kJ 0,67 g/100 kJ

(2,3 g/100 kcal) (2,8 g/100 kcal)

2.3.2.2.

Sursa de proteine

Proteine din zer, derivate din lapte de vacă, constând în:

(a) 77 % zer acid provenit din concentrat de proteine din zer cu un conţinut de proteine cuprins între 35 şi 80 %;

(b) 23 % zer dulce provenit din zer dulce demineralizat cu un conţinut minim de proteine de 12,5 %.

2.3.2.3.

Prelucrarea proteinelor

Materialul-sursă este hidratat şi încălzit. După etapa tratamentului termic, hidroliza se efectuează la un pH cuprins între 7,5 şi 8,5 şi la o temperatură de 55-70 °C, cu ajutorul unui amestec enzimatic compus din serinendopeptidază şi dintr-un complex de protează/peptidază. Enzimele alimentare sunt inactivate în cursul unei etape de tratament termic (de la 2 la 10 secunde la 120-150 °C) în timpul procesului de producţie.

2.3.2.4.

Aminoacizi indispensabili şi indispensabili în anumite condiţii şi L-carnitină

Pentru o valoare energetică egală, formulele de început fabricate din hidrolizate proteice trebuie să conţină o cantitate disponibilă din fiecare aminoacid indispensabil sau indispensabil în anumite condiţii cel puţin egală cu cea conţinută în proteina de referinţă, astfel cum este definită în secţiunea A din anexa III. Cu toate acestea, pentru calcule, concentraţia de metionină şi cea de cisteină se pot adăuga împreună, în cazul în care raportul metionină/cisteină nu depăşeşte 2, iar concentraţia de fenilalanină şi de tirozină se pot adăuga împreună, în cazul în care raportul tirozină/fenilalanină nu depăşeşte 2. Raportul metionină/cisteină şi tirozină/fenilalanină poate fi mai mare de 2, cu condiţia ca adecvarea produsului în cauză pentru sugari să fie demonstrată în conformitate cu articolul 3 alineatul (3).

Conţinutul de L-carnitină trebuie să fie cel puţin egal cu 0,3 mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).

2.3.3. Cerinţe referitoare la proteine, grupa C

2.3.3.1.

Conţinut de proteine

Minim Maxim

0,45 g/100 kJ 0,67 g/100 kJ

(1,9 g/100 kcal) (2,8 g/100 kcal)

2.3.3.2.

Sursa de proteine

Proteine din zer derivate din lapte de vacă, constând în 100 % concentrat de proteine din zer dulce cu un conţinut minim de proteine de 80 %.

2.3.3.3.

Prelucrarea proteinelor

Materialul-sursă este hidratat şi încălzit. Înainte de hidroliză, pH-ul se ajustează la 6,5-7,5 la o temperatură de 50-65 °C. Hidroliza se efectuează cu ajutorul unui amestec enzimatic format dintr-o serinendopeptidază şi o metaloprotează. Enzimele alimentare sunt inactivate în cursul unei etape de tratament termic (de la 2 la 10 secunde la 110-140 °C) în timpul procesului de producţie.

2.3.3.4.

Aminoacizi indispensabili şi indispensabili în anumite condiţii şi L-carnitină

Pentru o valoare energetică egală, formulele de început fabricate din hidrolizate proteice trebuie să conţină o cantitate disponibilă din fiecare aminoacid indispensabil sau indispensabil în anumite condiţii cel puţin egală cu cea conţinută în proteina de referinţă, astfel cum este definită în secţiunea A din anexa III. Cu toate acestea, pentru calcule, concentraţia de metionină şi cea de cisteină se pot adăuga împreună, în cazul în care raportul metionină/cisteină nu depăşeşte 2, iar concentraţia de fenilalanină şi de tirozină se pot adăuga împreună, în cazul în care raportul tirozină/fenilalanină nu depăşeşte 2. Raportul metionină/cisteină şi tirozină/fenilalanină poate fi mai mare de 2, cu condiţia ca adecvarea produsului în cauză pentru sugari să fie demonstrată în conformitate cu articolul 3 alineatul (3).

Conţinutul de L-carnitină trebuie să fie cel puţin egal cu 0,3 mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).

2.3.4. Cerinţe referitoare la proteine, grupa D

2.3.4.1.

Conţinut de proteine

Minim Maxim

0,57 g/100 kJ 0,67 g/100 kJ

(2,4 g/100 kcal) (2,8 g/100 kcal)

2.3.4.2.

Sursa de proteine

Proteine din zer derivate din lapte de vacă, constând în 100 % concentrat de proteine din zer dulce cu un conţinut minim de proteine de 70 %.

2.3.4.3.

Prelucrarea proteinelor

Materialul-sursă este hidratat şi încălzit. După etapa tratamentului termic, hidroliza se efectuează la un pH cuprins între 7,0 şi 8,0 şi la o temperatură de 50-60 °C, printr-un procedeu de hidroliză în două etape cu ajutorul unei serinendopeptidaze şi al unei metaloproteaze. Enzimele alimentare sunt inactivate prin tratament termic (la 100-120 °C timp de cel puţin 30 de secunde) în timpul procesului de producţie.

2.3.4.4.

Aminoacizi indispensabili şi indispensabili în anumite condiţii şi L-carnitină

Pentru o valoare energetică egală, formulele de început fabricate din hidrolizate proteice trebuie să conţină o cantitate disponibilă din fiecare aminoacid indispensabil sau indispensabil în anumite condiţii cel puţin egală cu cea conţinută în proteina de referinţă, astfel cum este definită în secţiunea A din anexa III. Cu toate acestea, pentru calcule, concentraţia de metionină şi cea de cisteină se pot adăuga împreună, în cazul în care raportul metionină/cisteină nu depăşeşte 2, iar concentraţia de fenilalanină şi de tirozină se pot adăuga împreună, în cazul în care raportul tirozină/fenilalanină nu depăşeşte 2. Raportul metionină/cisteină şi tirozină/fenilalanină poate fi mai mare de 2, cu condiţia ca adecvarea produsului în cauză pentru sugari să fie demonstrată în conformitate cu articolul 3 alineatul (3).

Conţinutul de L-carnitină trebuie să fie cel puţin egal cu 0,3 mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).

2.3.5. Cerinţe referitoare la proteine, grupa E

2.3.5.1.

Conţinut de proteine

Minim Maxim

0,48 g/100 kJ 0,67 g/100 kJ

(2,0 g/100 kcal) (2,8 g/100 kcal)

2.3.5.2.

Sursa de proteine

Proteine din zer derivate din lapte de vacă, constând în 100 % concentrat de proteine din zer cu un conţinut minim de proteine de 80 %.

2.3.5.3.

Prelucrarea proteinelor

Materialul-sursă este hidratat şi încălzit. După etapa tratamentului termic, pH-ul se ajustează la între 7 şi 8, la o temperatură de 50-70 °C, printr-un procedeu de hidroliză în două etape cu ajutorul unor serinendopeptidaze. Enzimele alimentare sunt inactivate prin tratament termic (la 80-90 °C timp de 25-35 de minute) în timpul procesului de producţie.

2.3.5.4.

Aminoacizi indispensabili şi indispensabili în anumite condiţii şi L-carnitină

Pentru o valoare energetică egală, formulele de început fabricate din hidrolizate proteice trebuie să conţină o cantitate disponibilă din fiecare aminoacid indispensabil sau indispensabil în anumite condiţii cel puţin egală cu cea conţinută în proteina de referinţă, astfel cum este definită în secţiunea A din anexa III. Cu toate acestea, pentru calcule, concentraţia de metionină şi cea de cisteină se pot adăuga împreună, în cazul în care raportul metionină/cisteină nu depăşeşte 2, iar concentraţia de fenilalanină şi de tirozină se pot adăuga împreună, în cazul în care raportul tirozină/fenilalanină nu depăşeşte 2. Raportul metionină/cisteină şi tirozină/fenilalanină poate fi mai mare de 2, cu condiţia ca adecvarea produsului în cauză pentru sugari să fie demonstrată în conformitate cu articolul 3 alineatul (3).

Conţinutul de L-carnitină trebuie să fie cel puţin egal cu 0,3 mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).

"
2.În anexa II, punctul 2.3 se înlocuieşte cu următorul text:
"2.3. Formule de continuare fabricate din hidrolizate proteice
Formulele de continuare fabricate din hidrolizate proteice trebuie să respecte cerinţele referitoare la proteine prevăzute la punctul 2.3.1, punctul 2.3.2, punctul 2.3.3, punctul 2.3.4 sau punctul 2.3.5.
2.3.1. Cerinţe referitoare la proteine, grupa A

2.3.1.1.

Conţinut de proteine

Minim Maxim

0,44 g/100 kJ 0,67 g/100 kJ

(1,86 g/100 kcal) (2,8 g/100 kcal)

2.3.1.2.

Sursa de proteine

Proteine din zer dulce demineralizat, derivate din lapte de vacă după precipitarea enzimatică a cazeinei cu ajutorul chimozinei, constând în:

(a) 63 % izolat de proteine din zer fără cazeino-glicomacropeptide cu un conţinut minim de proteine de 95 % din substanţa uscată, o denaturare a proteinelor mai mică de 70 % şi un conţinut maxim de cenuşă de 3 %; precum şi

(b) 37 % concentrat de proteine din zer dulce cu un conţinut minim de proteine de 87 % din substanţa uscată, o denaturare a proteinelor mai mică de 70 % şi un conţinut maxim de cenuşă de 3,5 %.

2.3.1.3.

Prelucrarea proteinelor

Procedeu de hidroliză în două etape care utilizează un preparat de tripsină şi care include o etapă de tratament termic (care durează 3 până la 10 minute la 80-100 °C) între cele două etape de hidroliză.

2.3.1.4.

Aminoacizi indispensabili şi indispensabili în anumite condiţii

Pentru o valoare energetică egală, formulele de continuare fabricate din hidrolizate proteice trebuie să conţină o cantitate disponibilă din fiecare aminoacid indispensabil sau indispensabil în anumite condiţii cel puţin egală cu cea conţinută în proteina de referinţă, astfel cum este definită în secţiunea B din anexa III. Cu toate acestea, pentru calcule, concentraţia de metionină şi cea de cisteină şi concentraţia de fenilalanină şi cea de tirozină se pot adăuga împreună.

2.3.2. Cerinţe referitoare la proteine, grupa B

2.3.2.1.

Conţinut de proteine

Minim Maxim

0,55 g/100 kJ 0,67 g/100 kJ

(2,3 g/100 kcal) (2,8 g/100 kcal)

2.3.2.2.

Sursa de proteine

Proteine din zer, derivate din lapte de vacă, constând în:

(a) 77 % zer acid provenit din concentrat de proteine din zer cu un conţinut de proteine cuprins între 35 şi 80 %;

(b) 23 % zer dulce provenit din zer dulce demineralizat cu un conţinut minim de proteine de 12,5 %.

2.3.2.3.

Prelucrarea proteinelor

Materialul-sursă este hidratat şi încălzit. După etapa tratamentului termic, hidroliza se efectuează la un pH cuprins între 7,5 şi 8,5 şi la o temperatură de 55-70 °C, cu ajutorul unui amestec enzimatic compus din serinendopeptidază şi dintr-un complex de protează/peptidază. Enzimele alimentare sunt inactivate în cursul unei etape de tratament termic (de la 2 la 10 secunde la 120-150 °C) în timpul procesului de producţie.

2.3.2.4.

Aminoacizi indispensabili şi indispensabili în anumite condiţii

Pentru o valoare energetică egală, formulele de continuare fabricate din hidrolizate proteice trebuie să conţină o cantitate disponibilă din fiecare aminoacid indispensabil sau indispensabil în anumite condiţii cel puţin egală cu cea conţinută în proteina de referinţă, astfel cum este definită în secţiunea A din anexa III. Cu toate acestea, pentru calcule, concentraţia de metionină şi cea de cisteină şi concentraţia de fenilalanină şi cea de tirozină se pot adăuga împreună.

2.3.3. Cerinţe referitoare la proteine, grupa C

2.3.3.1.

Conţinut de proteine

Minim Maxim

0,45 g/100 kJ 0,67 g/100 kJ

(1,9 g/100 kcal) (2,8 g/100 kcal)

2.3.3.2.

Sursa de proteine

Proteine din zer derivate din lapte de vacă, constând în 100 % concentrat de proteine din zer dulce cu un conţinut minim de proteine de 80 %.

2.3.3.3.

Prelucrarea proteinelor

Materialul-sursă este hidratat şi încălzit. Înainte de hidroliză, pH-ul se ajustează la 6,5-7,5 la o temperatură de 50-65 °C. Hidroliza se efectuează cu ajutorul unui amestec enzimatic format dintr-o serinendopeptidază şi o metaloprotează. Enzimele alimentare sunt inactivate în cursul unei etape de tratament termic (de la 2 la 10 secunde la 110-140 °C) în timpul procesului de producţie.

2.3.3.4.

Aminoacizi indispensabili şi indispensabili în anumite condiţii

Pentru o valoare energetică egală, formulele de continuare fabricate din hidrolizate proteice trebuie să conţină o cantitate disponibilă din fiecare aminoacid indispensabil sau indispensabil în anumite condiţii cel puţin egală cu cea conţinută în proteina de referinţă, astfel cum este definită în secţiunea A din anexa III. Cu toate acestea, pentru calcule, concentraţia de metionină şi cea de cisteină şi concentraţia de fenilalanină şi cea de tirozină se pot adăuga împreună.

2.3.4. Cerinţe referitoare la proteine, grupa D

2.3.4.1.

Conţinut de proteine

Minim Maxim

0,57 g/100 kJ 0,67 g/100 kJ

(2,4 g/100 kcal) (2,8 g/100 kcal)

2.3.4.2.

Sursa de proteine

Proteine din zer derivate din lapte de vacă, constând în 100 % concentrat de proteine din zer dulce cu un conţinut minim de proteine de 70 %.

2.3.4.3.

Prelucrarea proteinelor

Materialul-sursă este hidratat şi încălzit. După etapa tratamentului termic, hidroliza se efectuează la un pH cuprins între 7,0 şi 8,0 şi la o temperatură de 50-60 °C, printr-un procedeu de hidroliză în două etape cu ajutorul unei serinendopeptidaze şi al unei metaloproteaze. Enzimele alimentare sunt inactivate prin tratament termic (la 100-120 °C timp de cel puţin 30 de secunde) în timpul procesului de producţie.

2.3.4.4.

Aminoacizi indispensabili şi indispensabili în anumite condiţii

Pentru o valoare energetică egală, formulele de continuare fabricate din hidrolizate proteice trebuie să conţină o cantitate disponibilă din fiecare aminoacid indispensabil sau indispensabil în anumite condiţii cel puţin egală cu cea conţinută în proteina de referinţă, astfel cum este definită în secţiunea A din anexa III. Cu toate acestea, pentru calcule, concentraţia de metionină şi cea de cisteină şi concentraţia de fenilalanină şi cea de tirozină se pot adăuga împreună.

2.3.5. Cerinţe referitoare la proteine, grupa E

2.3.5.1.

Conţinut de proteine

Minim Maxim

0,48 g/100 kJ 0,67 g/100 kJ

(2,0 g/100 kcal) (2,8 g/100 kcal)

2.3.5.2.

Sursa de proteine

Proteine din zer derivate din lapte de vacă, constând în 100 % concentrat de proteine din zer cu un conţinut minim de proteine de 80 %.

2.3.5.3.

Prelucrarea proteinelor

Materialul-sursă este hidratat şi încălzit. După etapa tratamentului termic, pH-ul se ajustează la între 7 şi 8, la o temperatură de 50-70 °C, printr-un procedeu de hidroliză în două etape cu ajutorul unor serinendopeptidaze. Enzimele alimentare sunt inactivate prin tratament termic (la 80-90 °C timp de 25-35 de minute) în timpul procesului de producţie.

2.3.5.4.

Aminoacizi indispensabili şi indispensabili în anumite condiţii

Pentru o valoare energetică egală, formulele de continuare fabricate din hidrolizate proteice trebuie să conţină o cantitate disponibilă din fiecare aminoacid indispensabil sau indispensabil în anumite condiţii cel puţin egală cu cea conţinută în proteina de referinţă, astfel cum este definită în secţiunea A din anexa III. Cu toate acestea, pentru calcule, concentraţia de metionină şi cea de cisteină şi concentraţia de fenilalanină şi cea de tirozină se pot adăuga împreună.

"
3.În anexa III, teza introductivă de la secţiunea A se înlocuieşte cu următorul text:
"În sensul punctelor 2.1, 2.2, 2.3.2, 2.3.3, 2.3.4 şi 2.3.5 din anexele I şi II, aminoacizii din laptele matern, indispensabili şi indispensabili în anumite condiţii, exprimaţi în mg pentru 100 kJ şi 100 kcal, sunt următorii:".
Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 12 decembrie 2025