Art. 36. - Art. 36: Sănătatea publică, siguranţa alimentară şi securitatea alimentară şi nutriţională - Decizia 1764/05-oct-2021 privind asocierea ţărilor şi teritoriilor de peste mări la Uniunea Europeană, inclusiv relaţiile dintre Uniunea Europeană, pe de o parte, şi Groenlanda şi Regatul Danemarcei, pe de altă parte (Decizia privind asocierea peste mări, inclusiv Groenlanda)

Acte UE

Jurnalul Oficial 355L

În vigoare
Versiune de la: 7 Octombrie 2021
Art. 36: Sănătatea publică, siguranţa alimentară şi securitatea alimentară şi nutriţională
În cadrul asocierii, cooperarea în domeniul sănătăţii publice şi al siguranţei alimentare vizează, printre altele, reducerea poverii reprezentate de bolile transmisibile şi de cele netransmisibile şi, în special, dezvoltarea, consolidarea şi menţinerea capacităţii TTPM în materie de supraveghere epidemiologică, monitorizare, alertă timpurie, evaluare a riscurilor şi reacţie în cazul unor ameninţări transfrontaliere grave la adresa sănătăţii, prin stabilirea unor măsuri care includ:
(a)acţiuni menite să consolideze planificarea pregătirii şi a reacţiei faţă de situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii, cum ar fi epidemiile de boli transmisibile, inclusiv prin punerea în aplicare a Regulamentului sanitar internaţional (2005), precum şi acţiuni menite să asigure interoperabilitatea între sectorul sănătăţii şi alte sectoare şi furnizarea continuă de servicii şi produse esenţiale, precum şi abordarea provocărilor generate de depărtarea geografică;
(b)consolidarea capacităţilor prin îmbunătăţirea reţelelor de sănătate publică la nivel regional, facilitarea schimbului de informaţii între experţi şi promovarea unei formări adecvate, inclusiv în domeniul siguranţei alimentare;
(c)dezvoltarea de instrumente şi de platforme de comunicare, inclusiv de sisteme de alertă rapidă, precum şi de programe de învăţare online, care să fie adaptate nevoilor speciale ale TTPM;
(d)acţiuni menite să prevină şi să reducă apariţia epidemiilor de origine alimentară şi să abordeze chestiunile referitoare la siguranţa alimentară şi securitatea alimentară şi nutriţională;
(e)acţiuni menite să reducă povara reprezentată de bolile netransmisibile în contextul realizării ODD.